Woningontruiming Den Haag Ontruimen, opruimen en bezemschoon opleveren
070 – 215 88 23

Veiling

Veiling

(docu Wikipedia nl.wikipedia.org/ )

Een veilingmeester en haar assistenten zoeken in het publiek naar bieders

Een veiling is een markt waarbij één of meer objecten worden gealloceerd aan bieders aan de hand van welgedefinieerde regels. Deze regels specificeren voor elke bieder welke objecten hij wint en hoeveel hij moet betalen, afhankelijk van zijn bod en de biedingen van andere bieders.

Inhoud

[verbergen]

Geschiedenis

Sinds de Oudheid worden veilingen gebruikt voor het verkopen van een groot scala aan goederen. De eerste schriftelijke melding van een veiling wordt toegeschreven aan de oud-Griekse historicus Herodotus. Herodotus beschreef hoe in Babylon 500 jaar voor het begin van onze jaartelling huwbare vrouwen werden verkocht aan de hoogstbiedende man. Tegenwoordig worden veilingen onder andere gebruikt bij de verkoop van bederfelijke waar als vis, bloemen en groenten, duurzame goederen als kunst, huizen en wijn, en abstracte objecten als staatsobligaties, licenties voor UMTS en concessies voor openbaar vervoer.

Veilingtypen

Meerdere vragers

Veiling bij opbod

Ook wel Engelse veiling genoemd. De verkoper bepaalt een startprijs. De vragers bieden een hogere prijs en hebben steeds een beperkte tijd om te reageren op het laatste bod. Executoriale verkopen van roerende zaken vinden in principe op deze wijze plaats.

Veiling bij afslag

Bij een veiling bij afslag bepaalt de verkoper een te hoge startprijs en laat deze steeds zakken totdat iemand akkoord gaat. Meestal wordt hierbij gebruikgemaakt van een klok. Dit komt vaak voor bij land-en tuinbouwproducten en vis, onder meer bloemenveilingen en visafslagen werken op deze wijze. Wanneer de prijs onder een bepaalde waarde zakt wordt de klok stilgezet en komt er geen transactie tot stand. Men zegt dan ook wel dat de partij is “doorgedraaid“. In het Engels wordt dit genoemd: “A Dutch Auction”. De hoogst haalbare prijs komt dan (in theorie) tot stand omdat de bieder die het meeste geld voor de partij of het artikel over heeft, ook het eerste biedt.

Veiling bij opbod en afslag

De gang van zaken bij executieveilingen van onroerende zaken gaat in twee rondes:
De afslager/veilingmeester begint met een laag bod of hij vraagt om een startbod, vervolgens wordt er met meestal een vast bedrag opgeboden totdat er niet hoger wordt geboden. Dat bedrag wordt de inzet genoemd. Degene die het hoogst heeft geboden, heeft recht op een premie, de plokpenningen, ook wel strijkgeld genoemd.
Vervolgens vindt de afslag plaats. De veilingmeester bepaalt nu een aanmerkelijk hogere prijs dan de inzet en laat deze steeds zakken totdat iemand “MIJN” roept, dat is dan de koper.
In sommige regio’s in Nederland wordt het afgemijnde bedrag bovenop de inzet geteld en vormen die bedragen samen de koopsom. Andere regio’s hanteren het systeem dat alleen het afgemijnde bedrag de koopsom is. Wordt er niet afgemijnd, dat wil zeggen dat het bedrag van de inzet wordt bereikt, dan is degene die bij de inzet het hoogste heeft geboden, de koper. Het is echter nog niet zeker of de koper het geveilde object daadwerkelijk geleverd krijgt want de executant (de schuldeiser die de veiling heeft laten starten) heeft het recht van beraad, hij mag nadenken of hij de gerealiseerde verkoopprijs hoog genoeg vindt. Indien de executant akkoord gaat, gunt hij het en kan de onroerende zaak aan de koper geleverd worden.
Meestal vinden inzet en afslag direct na elkaar plaats, in sommige regio’s vindt de afslag pas enkele weken plaats na de inzet. Nederlands oudste en eerste onroerendgoed veiling, de MVA, bevindt zich in Amsterdam en is nog steeds actief.

[bewerken] Gesloten veiling

1rightarrow.png Zie Gesloten veiling voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij inschrijving: Binnen een bepaalde tijd brengen de vragers een bod uit op het product. De vragers weten niet van elkaar wat ze bieden. Het hoogste bod wint.

Tweede-prijs gesloten-bod veiling

Ook wel Vickrey veiling genoemd naar de Canadese econoom William Vickrey. Deze veiling is identiek aan de gesloten veiling, behalve dat de winnaar het tweede hoogste bod betaalt in plaats van zijn eigen bod. Deze veiling lijkt veel op de “proxy veiling” die bijvoorbeeld eBay toepast. De Vickrey veiling geeft bij risico-neutrale bieders dezelfde uitkomst als de Engelse veiling.

Unieke bod veiling

Een vorm van veiling die bij belspelletjes wordt gebruikt. Deelnemers doen een bod op de website of via sms. Het geveilde item wordt toegekend aan de bieder met het laagste unieke bod.

Laagste unieke bod

Een vorm van veiling die bij belspelletjes wordt gebruikt. Deelnemers sturen een sms met hun bod. Het geveilde item wordt toegekend aan de bieder met het laagste unieke bod.

Meerdere aanbieders

Bovenstaande opties kunnen omgekeerd worden als er één vrager en meerdere aanbieders zijn. Dit is een inkoopveiling.

Meerdere aanbieders en vragers

Indien er zowel meerdere aanbieders als meerdere vragers zijn spreekt men van een beurs. Het tot stand komen van een openingskoers is in feite ook een veiling. Grote fondsen op de effectenbeurs hebben daarna een doorlopende notering; bij kleine fondsen worden vraag en aanbod geconcentreerd in één tijdsmoment, en spreekt men van een veiling.

× Stel een vraag via Whatsapp